Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Çocuklarla İletişimde "Hımmm, Evet, Anlıyorum..." Anlamı

  • 08 Haziran 2021
  • 666 Görüntülenme
  • 462. Sayı / 2021 Haziran



Çocuklar, kendilerine yakın duran, konuşurken gözlerinin içine bakan ve geribildirimleri ben diliyle veren anne babalarla daha iyi iletişim kurmaktadırlar. Yine konuşma esnasında sözlerinin kesilmemesi, durakladıklarında “Hımmm, evet, anlıyorum…” diye geri bildirimler verilmesi çocukların dinlenildiğini ve anlaşıldığını göstereceğinden daha rahat konuşmalarını sağlayacaktır.

 

Çocuklarıyla iletişim problemi yaşamayan anne baba yok gibidir. Genel anlamda iletişim problemlerin başında anne babaların çocukları, kendi yetiştikleri çağa göre yetiştirmek istemeleri gelmektedir. Bu da aile içinde kuşak çatışmasına ve iletişim problemlerine neden olmaktadır.

Bu anlamda anne babalar, çocuklarını Hz. Ali (ra)’ın; “Çocuklarınızı yaşadığınız çağa göre değil, onların yaşayacakları çağa göre yetiştirin” anlayışına göre yetiştirmeleri gerekiyor.

Anne babaların dünyanın en değerli hazinesi olan çocuklarıyla iletişim kurarken onları yargılamadan, eleştirmeden, uzu uzun nasihat etmeden bir yetişkin gibi konuşmaları iletişim becerilerini artıracaktır.

Çocuklarla kurulacak iletişimde ben dilini de iyi kullanmak gerekir. Olumsuz durumlarda çocuğu suçlayıp kendisini savunmaya geçecek şekilde değil, yapılanlar karşısında anne babalar, duygu ve hissettiklerini seviyelerine uygun ve güzel bir şekilde ifade etmeleri gerekir.

Çocukla iletişim kurarken çocuğu suçlamak yerine; “Bu şekilde davranman, böyle söylemen beni üzüyor… Ödevlerini zamanında yapmadığın için üzülüyorum…” ile başlayan ben dili içeren cümlelerle duygularımızı ifade etmemiz iletişimin devamını sağlayacaktır.

“Okuldan çıkıp doğruca eve gelmediğin zaman başına bir şey gelmesinden korkuyorum. Çünkü nerde olduğun hakkında bir bilgim yok. Bekletilmek hoşuma gitmiyor, bu da beni tedirgin ve huzursuz ediyor.” demeniz, hoşunuza gitmeyenin kendisi değil, davranışlarının olduğunu farkına varmasını sağlayacaktır. Bunun yanında çocuklara hayır deneceği zaman; “Seni seviyorum; ama isteğine hayır…” demeniz, çocuğunuz için daha olumlu bir sevgi dili olacaktır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

462. Sayı Haziran 2021